HTML

Linkblog

IndaFotó képek

Domain Regisztráció

Mert egyedül sokkal nehezebb...




Hasznos linkek:

Friss topikok

Az interneten még létezik a Szovjetunió – s hívei kiállnak érte

2008.03.20. 17:18 Domain Admin

Bár a szocialista világrend központi hatalma már rég felbomlott, eszméje még él a fejekben – és az interneten is, hiszen annak idején a vörös birodalom megkapta a neki kijáró .su felső szintű domént, s ez máig érvényes. A doménnevek nemzetközi felügyelő szervezete (ICANN) viszont – a történelmi változásokra való hivatkozással – szeretné visszavonni a végződést, ám sok ezer olyan rajongója van e név használatának, akik hallani sem akarnak erről. Orosz politikai és üzleti körök most összefogtak, hogy elérjék az ICANN-nál: maradjon meg a tartománynév – adta hírül szerdán a Reuters.

A hírügynökségnek nyilatkozó Alekszej Platonov, egy független orosz technológia szervezet elnöke elmondta, hogy mindent megtesznek a megőrzésért, mivel történeti értéke mellett ehhez a tartománynévhez közösségek és máshonnan elérhetetlen oldalak is tartoznak.


A www.domain.su kezdőoldala

A .su domént szinte az utolsó pillanatban osztották ki 1990. szeptember 19-én, mivel 15 hónappal később a Szovjetunió megszűnt. Ám az ilyen végződésű oldalak azóta is folyamatosan születnek, s Platonov elmondása szerint ebben az évben is 1500 új weboldal jött létre .su végződéssel.

Az ICANN arra hivatkozik, hogy nem létező országoknak nem tarthatnak fenn az ISO 3166-1 nevű szabványban kódot (1992-ben le is vették a .su-t a listáról); ahogyan Csehszlovákia megszűnése után törölték a .cs-t, vagy Zaire átnevezése után a .zr-t, ugyanúgy meg kell szüntetni a .su-t is – a gyakorlatban is, hiszen a szervezet elsődleges célja az internet stabilitásának fenntartása. Az oroszok viszont arra hivatkoznak – kedélyesen kifejtve, hogy egy internetes hidegháború (Internet Cold War) kirobbantása nem céljuk –, hogy a britek esetében is van „létszámfeletti” végződés: a .uk. mellett a .gb.

Szólj hozzá!

Címkék: külföld érdekesség

A bejegyzés trackback címe:

https://domainregisztracio.blog.hu/api/trackback/id/tr3389594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása